HTML


Külhon

Külföldről, csakis objektíven. Célunk a környező országok eseményeinek nyomon követése. Mit kavar ez a Közép-Kelet-Európa már megint? Ha valami érdekes történik - megírjuk, kontextusba helyezzük, megmagyarázzuk. E-mailünk: kulhonblog kukac gmail pont com

Friss topikok

Tőkés László magas rangú kitüntetése a romániai forradalom 20. évfordulóján

2009.12.17. 08:49 kiskovacs01

Húsz éve robbant ki Romániában Ceausescu diktatúráját megbuktató és számos áldozatot követelő forradalom. 1989 őszén az Európában végigfutó békés rendszerválások hatása érződött Romániában is. A lakosság életszínvonala Európa szerte itt volt a legalacsonyabb, gyakran fűtés, áramellátás, víz és étel szűkében élő 23 millió ember szenvedte a diktátor elnyomását. Ceausescu alkalmatlan volt az ország gazdaságának működtetésére, ezért az életkörülmények romlásával párhuzamosan s Securitate létszámát mintegy
10.000 ügynökkel és több mint 700.000 önkéntes, vagy kényszerűségből együttműködő informátorral növelte. Utasításba adta ki, hogy a legkisebb elégedetlenséget is azonnal el kell taposni. A Securitate ezért számos telefon és lakást rutinszerűen lehallgatott, gyanúsnak vélt személyeket kirúgatott az állásaikból, erőszakkal átköltöztetett a lakóhelyükről, és ártatlanokat záratott börtönbe.

Ceausescu Erdélyben és közép-Romániában, ahol végül az elnyomás hatására a forradalom kirobbant, különösen nagy figyelmet szentelt a jelentős számú magyar kisebbségnek.
1989. december 16-án több száz temesvári magyar gyűlt össze Tőkés László – akkor még lelkész – háza előtt, akit a Ceausescu-diktatúra bírálata miatt a Securitate erőszakkal akart elöltöztetni a városból. A romániai magyarok tiltakozása hamarosan egy
Ceausescu-ellenes tüntetéssé alakult, amelyhez fokozatosan több ezer román is csatlakozott.

Még aznap éjjel a tüntetés erőszakba torkollott, mivel Ceausescu utasította a
Securitate-t és a hadsereget, hogy a diktatúra addigi 24 éve alatt példátlanul brutális mértékben fojtsa el a felkelést. Tankok és katonák zárták el Temesvárt a külvilágtól, a városban fokozódott a feszültség a karhatalom és a tüntetők között, amikor végül a hadsereg és a Securitate a fegyvertelen tömegbe lövetett. Számos halálos áldozatot és több száz sebesültet követelt ez az egy éjszaka. A tüntetőkhöz később számos munkás is csatlakozott, ami végül a rendszer bukásához vezetett.

A temesvári események hatására Románia szerte újabb tüntetések kezdődtek, amelyek végül december 22-re elérték Bukarestet is. A titkosszolgálat és a hadsereg átállt a tüntetők oldalára, a diktátor házaspárt rövidesen elfogták és karácsony napján kivégezték.

Tőkés László szerint - december 15-én a temesvári forradalomban játszott szerepéért a „Románia Csillaga”, legmagasabb állami kitüntetésben részesült – a húsz évvel ezelőtti események nem történtek volna meg a temesvári lakosok nélkül. Akkor már nem lehetett visszalépni, szembe kellett fordulni az egész elnyomó rendszerrel. A rendszer ugyan elbukott, de a hatalom átszállt olyan ex-kommunistákra, akik az 1989-es temesvári eseményeket számos román szemében a mai napig véres puccsnak tüntetik fel.

Tőkés a kitüntetése napján indítványozta az Európai Uniónál, hogy az intézmény az
ENSZ-nél kezdeményezze olyan nemzetközi büntetőjogi intézményrendszer kialakítását, ami lehetővé teszi a kommunizmus ideje alatt elkövetett bűnök, emberiség ellenes cselekmények törvényes kivizsgálását és elítélését a nemzetközi jog normáinak megfelelően.

Add a Facebook-hoz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulhon.blog.hu/api/trackback/id/tr61603850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása