HTML


Külhon

Külföldről, csakis objektíven. Célunk a környező országok eseményeinek nyomon követése. Mit kavar ez a Közép-Kelet-Európa már megint? Ha valami érdekes történik - megírjuk, kontextusba helyezzük, megmagyarázzuk. E-mailünk: kulhonblog kukac gmail pont com

Friss topikok

Robert Fico még mindig ugyanazt a régi lemezt fújja

2010.12.20. 14:33 kiskovacs01

Malina Hedvig sokkal több, mint Robert Fico

Robert Fico korábbi szlovák kormányfő, a SME szlovák napilapnak adott szombati interjújában megismételte korábbi álláspontját, miszerint Malina Hedvig, a Nyitrán magyar nemzetisége miatt 2006. augusztusában brutálisan bántalmazott diáklány nem mondott igazat, vagy nem úgy történt az eset, ahogyan a lány elmondta, továbbá az ügy kísérlet volt a kormánya lejáratására.
 
Fico változatlan álláspontjából sok tanulság leszűrhető.
 
Robert Fico szlovák kormányfő, bár mindenkinél jobban tisztában van az igazsággal, olyan politikus, aki a saját becsülete védelme érdekében a legkisebb mértékben sem törődik azzal, hogy egy ártatlan kisember becsületének besározását folytassa. Nem mondhatja ki, hogy tévedett, mert ezzel elismerné, megbocsáthatatlan hibát követett el Malina Hedviggel szemben, akinek állami szinten történő üldözését nem csak, hogy eltűrte, hanem abban maga is aktív szerepet vállalt, és mint láthatjuk továbbra is vállal.
 
Az ügy anélkül, hogy a Hedviggel történtek súlyát kicsinyíteni szándékoznám, sokkal fajsúlyosabb, vagyis nem csak egy köztörvényes bűncselekmény minden szakértelmet nélkülöző ügyészségi vizsgálatáról van szó. Robert Fico megismételve korábbi nyilatkozatait még mindig azt a hamis látszatot próbálja kelteni, hogy az ő kormánya lejáratására irányuló megrendezett ügyről van szó. Ezzel a kijelentésével a Malina Hedvig-ügy politikai színezetét ismét reflektorfénybe helyezte. Fico jóllehet továbbra sem hajlandó kimondani ki, illetve kik állhattak a lejáratás megszervezésének, végrehajtásának hátterében, amennyiben azonban az egykori kormányfőhöz hű szlovákokat kérdezünk, bizony Magyarországot említik. Fico éppen ezt akarta és akarja sugallni, nem törődve azzal, hogy az általa képviselt politika alkalmas a szlovákok és a magyarok közötti feszültség szítására. Éppen ezért nem csak az igazságtalanul meghurcolt fiatal lány, ma már kétgyermekes családanya védelme miatt kell tiszta vizet önteni a pohárba. A szlovák hatóságok az igazság kiderítésével Malina Hedvig véget nem érő kálváriájára tehetnének pontot, valamint véget vethetnének annak a magyarellenes politikai hangulatkeltésnek is, amely a Fico-kormány négy éves uralkodását jellemezte, és ebben az ügyben érhető leginkább tetten.
 
Rudolf Chmel, a szlovák kormány emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettese megkövetve Malina Hedviget, lényegében csatlakozott azokhoz a szlovák politikusokhoz, akik számára ma már világos, hogy az ügyben egy olyan állami szinten folytatott emberijog-sértés történt, ami Szlovákia nemzetközi megítélését hátrányosan befolyásolja.
Malina Hedvig ügye négy év óta azonban továbbra is megoldatlan. A Dobroslav Trnka vezette szlovák ügyészség cinkosságot vállalva Robert Ficoval, évek óta elfekteti az ügyet, és a hatóságok félrevezetése miatt indított vizsgálat lezárását halogatva megpróbálja azt a feledés homályába navigálni. A vizsgálat eredménye lehetne a vádemelés, vagy az ügy lezárása, azonban Trnkának egyik megoldást sem volt mersze meglépni. Robert Fico újabb, de a korábbiaktól nem eltérő nyilatkozata megmutatta, milyen magasröptű emberi erényekkel rendelkezik. Malina Hedvig Rudolf Chmel bocsánatkérésével összefüggésben keserűen megjegyezte, nem azok kértek tőle bocsánatot, akik neki ártottak. Robert Fico magyarellenes politikáját az elmúlt négy éves kormányzása alatt megismerve kimondhatjuk, nem az a politikus, akitől elvárható lenne a bocsánatkérés, azonban ezt Malina Hedvignek nem kell sajnálnia. Ő, aki az ellene irányuló hazugságkampánynak köszönhetően annyi megaláztatáson ment keresztül, sokkal több annál, mintsem hogy egy ilyen ember bocsánatára lenne rászorulva.
Add a Facebook-hoz

Szólj hozzá!

Címkék: szlovákia malina hedvig robert fico dobroslav trnka rudolf chmel

A bejegyzés trackback címe:

https://kulhon.blog.hu/api/trackback/id/tr652527960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása