HTML


Külhon

Külföldről, csakis objektíven. Célunk a környező országok eseményeinek nyomon követése. Mit kavar ez a Közép-Kelet-Európa már megint? Ha valami érdekes történik - megírjuk, kontextusba helyezzük, megmagyarázzuk. E-mailünk: kulhonblog kukac gmail pont com

Friss topikok

A szerb rendőrség támaszkodni akar a kisebbségekre

2011.04.20. 14:37 kiskovacs01

Mladen Kuribak szerb rendőrtábornok a Magyar Szónak a szombati napon megjelent interjúban elmondta, Szerbia majd minden területén jelentős rendőrhiány mutatkozik. A rendőrségnél  a nemzeti közösségek részvételi aránya nagyon alacsony, mivel a kilencvenes években a kisebbséghez tartozók elvesztették a bizalmukat a szolgálatban, de a többi állami intézményben is. A szerb rendőrség ezt a bizalmat igyekszik visszaszerezni és el kívánja érni, hogy a rendőri munkában minden nemzeti kisebbség részt vállaljon és a kisebbségek részaránya a rendőrség keretén belül megegyezzen vagy akár túlszárnyalja a lakosságban való részarányát. A magyar, román,  szlovák, bosnyák és - ne láss csodát - albán alkalmazottak megnyerése érdekében a kisebbségek körében a belügyminisztérium népszerűsítő előadásokat tart.  Bujanovacon és Presevoban, ahol a lakosság 90 százaléka albán, sikerült növelni az albán rendőrök számát. 2001-ben a presevoi állomáson mindössze 5 albán dolgozott, ma 156-an vannak, az ottani állomány 62 százalékát képezik és az albán rendőrök számának további növelését tervezik. A pályázatok meghirdetésének megváltoztatása is a kisebbségek rendőri foglalkoztatásának kedvez. Korábban általános pályázat volt, most viszont egy-egy önkormányzat szükségletei szerint hirdetik meg. Ha pl. Zentán hiányzik 30 rendőr, akkor ott hirdetik meg a pályázatot 30 fő felvételére és csak az pályázhat, aki zentai lakos. Mivel Zenta lakosságának túlnyomó többsége magyar, akkor a logika szerint a jelentkezők nagy többsége is magyar lesz. A felvételi mindenki részére egyforma, a nemzeti kisebbségek nem élveznek pozitív diszkriminációt, azonban a jövőben ilyen irányú változást sem tartanak kizártnak.  Kettős állampolgár nem szolgálhat a rendőrségnél, azonban Ivica Dacic belügyminiszter nemrég Budapesten kijelentette, hogy a minisztérium javasolni fogja a törvény ezen szakaszának a megváltoztatását. 

Mit is lehetne a fentiekhez hozzáfűzni? 

Úgy gondolom üdvözlendő, hogy a szerb belügyminisztérium a szerbség számára az oly sok kárt okozó nacionalista politikától távolodva a kisebbségekkel való együttműködés útját választja. Ez a politikai irányvonal az ország és az egész térség megbékélésének és együttműködésének mélyítése irányába hat, és mint ilyen elismerésre méltó. 

Add a Facebook-hoz

Szólj hozzá!

Címkék: rendőrség szerb szerbia reformok kisebbségek mladen kuribak rendőrtábornok

A bejegyzés trackback címe:

https://kulhon.blog.hu/api/trackback/id/tr762842496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása