HTML


Külhon

Külföldről, csakis objektíven. Célunk a környező országok eseményeinek nyomon követése. Mit kavar ez a Közép-Kelet-Európa már megint? Ha valami érdekes történik - megírjuk, kontextusba helyezzük, megmagyarázzuk. E-mailünk: kulhonblog kukac gmail pont com

Friss topikok

Valami bűzlik Szlovákiában!

2010.11.16. 14:49 kiskovacs01

Nacionalizmustól és sovinizmustól bűzlik a Kereszténydemokrata Mozgalom háza tája, állítja Vlasta Mercová jogász a KDH javaslatára reagálva, mely szerint a kettős állampolgárok a jövőben nem tölthetnének be bizalmi állásokat az állami szerveknél. A mozgalom kezdeményezése tökéletesen ellentétes az érvényes szlovák törvényekkel, a nemzetközi és európai egyezményekkel. /A Pravda élesen bírálja a KDH állampolgársági kezdeményezését/

Világos, őszinte és tiszta beszéd, akár végső konklúzióját, akár a jogásznő érvelését vesszük alapul, hiszen milyen alapon tételez fel bárki hűtlenséget, árulást és ellenséges magatartást azokról, akik egyszerűen csak büszkék akarnak lenni nemzetiségükre. Magyarországon, ki tudja mi okból kifolyólag nincs érvényben ilyen megszorítás, pedig a KDH korifeusai már nem először illették a nacionalizmus és sovinizmus vádjával a magyarokat. Vagy csak arról van szó, amit a népi mondás „ki mint él, úgy ítél” megfogalmazással sommáz?

 
Micsoda szakadék tátong a szóban forgó KDH-s javaslattevők ellenséges érzülete, szűkkeblűsége és Vlasta Mercová valóban európai kultúremberhez méltó álláspontja között! A jogban jártas Mercová szerint a szlovák többségnek magyar polgártársaikkal szemben értelmesen, az egyenrangúság alapján kellene viselkednie, meghagyva a szabadságukat, kultúrájukat, nyelvüket és lehetőségüket Szlovákia építésében. Nem kevésbé plasztikus a jogásznő hasonlata az egyformán szeretett két gyerekre vonatkozóan is, hiszen tudjuk, ha máshonnan nem, hát Hamupipőke történetéből, hogy milyen lehet a mostohaként kezelt gyermek és a szülő viszonya. Érdekes, hogy pont a magukat kereszténynek és demokratának nevező KDH-s politikusok nem érzékelik ezt, és viselkednek úgy, ahogy az keresztényhez és demokratához egyáltalán nem illik. Vajon mit tudhatnak az ilyen javaslatot tevők a kereszténység és demokrácia lényegéről?
Add a Facebook-hoz

Szólj hozzá!

Címkék: szlovákia kettős állampolgárság kdh vlasta mercová

A bejegyzés trackback címe:

https://kulhon.blog.hu/api/trackback/id/tr152452521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása