HTML


Külhon

Külföldről, csakis objektíven. Célunk a környező országok eseményeinek nyomon követése. Mit kavar ez a Közép-Kelet-Európa már megint? Ha valami érdekes történik - megírjuk, kontextusba helyezzük, megmagyarázzuk. E-mailünk: kulhonblog kukac gmail pont com

Friss topikok

A Malina Hedvig-ügy kezelése a demokrácia próbája

2010.06.18. 07:52 kiskovacs01

A magyar-szlovák kapcsolatok normalizálása mindkét ország, mindkét nép számára sürgető szükségszerűség és alapvető érdek. A közelmúlt választásai után megalakult és megalakuló új kormányok sikeres működéséhez is nagyban hozzájárulhat, ha a szomszédok barátként tekinthetnek egymásra és a másikban szövetségest tisztelhetnek az európai érdekérvényesítés színterén és nem meddő viszálykodásra kell fordítani azokat az energiákat, melyekre más területeken olyan égető szükség van.

Közös dolgaink rendezésére előbb-utóbb sort kell keríteni, de ha ezt - az eddigi tapasztalatok alapján - nem lehet egyetlen, egyszeri aktus alapján tető alá hozni, hát el kell kezdenünk apránként, de szívós kitartással megoldani a nyitott kérdéseket. Eredmény csak így várható majd!

A szlovákiai kormányalakítással kapcsolatos történések közül ezért látszik kiemelkedően fontosnak egy látszólag aprócska, ám szellemiségét tekintve annál jelentősebb nyilatkozat, amelyet a szlovák Polgári Konzervatív Párt (OKS) parlamentbe került képviselői tettek: Számukra a legfontosabb elintéznivalók közé tartozik, hogy Szlovákia végre igazságot szolgáltasson Malina Hedvignek.* A 2006-ban magyar nemzetisége miatt megvert diáklány mellett - ellentétben Fico kormányfő és Kalinák belügyminiszter állításával, akik hazugság vádjával bűnelkövetőt kreáltak az áldozatból - már korábban is szót emeltek szlovák politikusok. Elég csak Martin Butora nagykövet, vagy Vladimir Palko volt belügyminiszter nevét említeni.

Peter Zajac, Ondrej Dostál, Frantisek Sebej és Peter Osusky nyílt kiállása Malina Hedvig mellett olyan igazi, komoly civil kurázsival is rendelkező demokraták döntése, akiket nem rettent vissza az eddigi kormánykurzus saját hazugságait védő ellensodra. Hiába nevezi őket talibánnak és szélsőjobboldalinak Fico úr, elszántságuk reménykeltő, és arra érdemes, hogy a jó érzésű emberek rokonszenve kísérje elhatározásuk sikerét. A pillanatnyi politikai érdek mentén végrehajtott manipuláció és az ennek érdekében kimondott hazugságok nem élvezhetnek elsőbbséget az igazsággal szemben. A hazugság és a manipuláció konkrét, nevesíthető politikusokhoz kötődik, azokat terheli, tőlük kell számonkérni és rájuk üt vissza. A Malina Hedvig ügyében szorgalmazott részrehajlás nélküli vizsgálat fényt deríthetne arra, hogy Robert Fico miniszterelnök és Robert Kalinák belügyminiszter, hivatali hatalmukkal visszaélve nyomást gyakoroltak az ügyészségre, hogy saját forgatókönyvük szerint tálalják a történteket. Aki nem fogadta el állításaik igazát, azt szlovákellenesnek és hazafiatlannak bélyegezték, az ügyet magyarellenes feszültség gerjesztésére használták fel. Így sikerült elérni, hogy az áldozatból a szlovák nemzet ellenségének szimbóluma lett, kinek arcképére a kommandósok céltáblaként lőttek gyakorlataik során.

Reménykedjünk, hogy elhatározásukat véghez tudják vinni politikai ellenfeleik és akár szövetségeseik ellenállása mellett is. Az ügy kimenetele a demokrácia valódi próbája lesz Szlovákiában.

* http://ovolbach.topky.sk/c/2028/nie-sme-taliban-ani-krajna-pravica--odkazala-ficovi-oks

Add a Facebook-hoz

Szólj hozzá!

Címkék: szlovákia kapcsolatok szlovák magyar malina hedvig ügy

A bejegyzés trackback címe:

https://kulhon.blog.hu/api/trackback/id/tr62090617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása