HTML


Külhon

Külföldről, csakis objektíven. Célunk a környező országok eseményeinek nyomon követése. Mit kavar ez a Közép-Kelet-Európa már megint? Ha valami érdekes történik - megírjuk, kontextusba helyezzük, megmagyarázzuk. E-mailünk: kulhonblog kukac gmail pont com

Friss topikok

A Híd-Most a határon túli magyarok szavazati jogáról: kanadai kritika

2011.04.08. 10:05 kiskovacs01

Feszty Dániel az ottawai Carleton University egyetemi docense saját állítása szerint Bugár Béla nagy tisztelőjének számított olyannyira, hogy 2005-ben "Olyan országban élek" című könyvét kérte és kapta meg születésnapjára családjától. A Híd-Most elnöke a csodálattal párosuló tiszteletet hajdanán két nagy tettével vívta ki magának. "Kulcsszerepet játszott annak felismerésében és megvalósításában, hogy a szlovákiai magyarság egységbe kovácsolódjon, ami végül is az MKP 1998-as megalakulásához vezetett, másrészt pedig, mert akkori pragmatikus és következetetes politizálásával hitelt szerzett a felvidéki magyarságnak úgy Szlovákiában, mint külföldön. 

Ez a tisztelet, korlátlan bizalom azonban megtörni látszik. 

A Híd-Most elnöke az elmúlt hétvégén a TA3 televízióban a határon túl élő magyaroknak adandó választójoggal kapcsolatban ugyanis kijelentette, hogy Orbán Viktor a választójog megadásával beavatkozik a szlovák törvényhozási folyamatokba, továbbá a Most-Híd számára a választójog esetleges megadása a magyarok számára "nagy probléma" és "nem kívánatos".

Feszty Dániel felidézi, hogy Szlovákia 2005-ben már megadta azoknak a külföldön élő szlovák állampolgároknak a választójogot, akiknek nincsen állandó lakóhelyük Szlovákiában!

Másik négy Kanadában élő felvidéki társával 2006-ban maga is szavazott és éppen az akkor még az MKP választási listáján induló Bugár Bélát karikázta be.

2005-ben a második Dzurinda kormány,  Iveta Radicovával és a Bugár Béla irányította MKP-val a soraiban vezette be a szavazást lehetővé tevő jogszabályt annak reményében, hogy a nyugatias gondolkodású, külföldön élő szlovákoktól extra szavazatokhoz juthatnak. Az SDKU-DS honlapján Iveta Radicová kormányfő egy videóüzenetben ma is kedvesen invitálja a külföldön élő szlovákokat, hogy éljenek a szavazati jogukkal, szavazzanak a szlovákiai választásákon akkor is, ha nem ott élnek. http://www.sdku-ds.sk/content/parlamente-volby-2010-zo-zahranicia

A külföldön élő szlovákok postai úton szavazhatnak oly módon, hogy a ligetfalui körzeti hivatalban kell 50 nappal a választások elött regisztrálni és oda kell visszaküldeni a szavazócédulákat.

Az előzmények ismeretében Feszty visszásnak tarja, azt hallani a Híd-Most elnökétől - és a szlovák politikai elittől is - hogy "nagy probléma" vagy "nem kívánatos" a választójog esetleges megadása a határon túli magyarságnak.

Vajon az is "nagy probléma" vagy "nem kívánatos" hogy a Szlovákiában élő amerikai állampolgároknak szintén van választójoga az amerikai elnökválasztásákon? - teszi fel a kérdést Feszty Dániel. 

Szerinte a szlovák politikai elit jobbára reflex-szerűen kettős mércével mér, ha a magyarokról van szó. De szlovákiai magyarként nem szeretne hozzászokni ahhoz, hogy véleményformáló felvidéki magyar politikusok is kettős mércét alkalmazzanak: "Ha elhisszük magunkról, hogy nekünk kevesebb jár, mint más nemzetnek, úgy alábbvalóságunkat írjuk alá és asszimilációra össztönözzük nemzetünket."    

Add a Facebook-hoz

Szólj hozzá!

Címkék: kritika joga mérce kanadai béla magyarok bugár kettős határon túli híd most szavazati

A bejegyzés trackback címe:

https://kulhon.blog.hu/api/trackback/id/tr712809022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása