HTML


Külhon

Külföldről, csakis objektíven. Célunk a környező országok eseményeinek nyomon követése. Mit kavar ez a Közép-Kelet-Európa már megint? Ha valami érdekes történik - megírjuk, kontextusba helyezzük, megmagyarázzuk. E-mailünk: kulhonblog kukac gmail pont com

Friss topikok

Tokajski szőlővesszein nektárt csepegtetnek

2009.12.21. 09:47 kiskovacs01

Szlovákia lassan már hagyományosnak mondható módon szegi meg a különböző nemzetközi egyezményekben vállalt ígéreteit és kötelezettségeit, így ezek után már lassan semmin nem kellene meglepődnünk. A legutóbb a nyelvtörvény végrehajtási szabályozását fogadták el, felrúgva a szécsényi miniszterelnöki találkozó és az egyeztető tárgyalás eredményeit.

A közelmúltban egy uniós döntés alapján a "Tokaj" elnevezést kizárólag Magyarország használhatja tokaji bor megjelölésére, míg Szlovákia a "Tokajski, Tokajska, Tokajske" elnevezéssel hozhatja forgalomba a tokaji borvidék hozzájuk átnyúló területén termelt bort. A döntés által a hungarikumnak számító magyar tokaji bor megkülönböztethető más boroktól.

Érdekes módon a bor esetében már nem számítanak a nyelvtörvény szigorú korlátozásai, mindenképpen magyar nevet akarnak használni. Ahogy várható is volt, Szlovákia Brüsszelhez fordult az egységes névhasználat kierőszakolásáért.

Jogos-e a szlovák igény? A trianoni döntés következtében két Tokaj-hegyaljai község, Kistoronya és Szőlőcske, valamint a Sátoraljaújhelytől elszakított rész, ma Újhely Csehszlovákiához került 270 hektár területtel. Azt Magyarország sem vitatja, hogy ez a terület a Tokaj-hegyalja borvidékhez tartozik. A ma már Szlovákia területén található borvidék részeként Szlovákia 908, majd 1474 hektár területet akart Magyarországgal elfogadtatni. A kompromisszumos megoldásként felajánlott legfeljebb 600 hektár területtel nem elégedett meg.

A bor elnevezéséről zajló vita Szlovákia részéről helyenként kabaréba illő módon alakult.
A legújabb szlovák szabályozás szerint az ország bármely területén lehet tokaji bort termelni. Számukra a lényeg az, hogy a szőlő a tokaji borvidékről származzon, mert Szlovákia egész területe borvidéknek számít, így akár Pozsonyban, vagy Nyitrán is lehet tokaji bort előállítani. Ez ugyebár szemben áll azzal a logikus és uniós elvvel, miszerint földrajzilag is védelem illeti meg az egyes borvidékeket. A borhoz kevésbé értő emberek is tudják, hogy a Szekszárdi nem Badacsonyi, a Tokaji pedig nem Nagyrédei bor.

A magyar álláspont szerint garancia kell rá, hogy Szlovákiában is ugyanolyan minőségi kritériumok mellett tudják előállítani a tokaji bort, ahogy az a szigorú hazai előírások alapján történik. Az ilyen jellegű szabályozás átvételét Szlovákia nem vállalta, mert a jelenleg „Tokaj” márkanéven forgalomba hozott szlovák bormennyiségnek csak töredékét lenne képes előállítani.

A szlovákok az Európai Bizottság döntését negligálva továbbra is „Tokaj” néven forgalmazzák a valahol Szlovákia területén termelt bort.

Add a Facebook-hoz

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: trianon szlovákia tokaj bor brüsszel

A bejegyzés trackback címe:

https://kulhon.blog.hu/api/trackback/id/tr821612533

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A polgármester kitagadta azokat akik nem Fideszesek 2010.03.03. 00:37:59

Történelmi nap 2010. február 25-e Sátoraljaújhely történetében. A város polgármestere, Szamosvölgyi Péter kitagadta azokat akik nem Fideszesek. A város polgármestere megnyilatkozásával, kirekesztette 2/3-át a város lakóinak, ugyanis a szavazó korúak 2/...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása