HTML


Külhon

Külföldről, csakis objektíven. Célunk a környező országok eseményeinek nyomon követése. Mit kavar ez a Közép-Kelet-Európa már megint? Ha valami érdekes történik - megírjuk, kontextusba helyezzük, megmagyarázzuk. E-mailünk: kulhonblog kukac gmail pont com

Friss topikok

Amerikában is elfogadhatatlannak tartják a szlovák nyelvtörvényt

2009.11.03. 10:33 kiskovacs01

Szlovákia szeptember 1-ével bevezette finoman fogalmazva ellentmondásos, de inkább diszkrimináló, elnyomó nyelvtörvényét. Az intézkedés alig titkoltan a magyar kisebbség ellen irányul. Bár a törvény végrehajtását értelmezési problémákból kifolyólag ideiglenesen felfüggesztették, már elkezdtek szállingózni a hírek arról, hogy súlyos büntetéseket fognak kiszabni a szlovák hatóságok a törvény megsértése miatt. Az egyik esetben a Szabad Újság nevű újságot tervezik megbüntetni, mert a felvidéki magyaroknak magyar nyelven hirdette a lapot. A másik esetben a nagytárkányi polgármester a célpont, ő azzal szegte meg a törvényt, hogy egy közszolgálati felhívást magyarul tett közzé a 99 százalékban magyarok lakta településen.

Az elmúlt időszak egyfajta tesztperiódust is jelent a törvény végrehajtásában. A szlovák kormányzat teszteli az EU-t, illetve a nemzetközi politikát, vajon átlépi-e annyira a külföldi politikusok és szervezetek ingerküszöbét az ügy, hogy lépéseket tegyenek ellene. Hiszen azonnal euróezrekkel büntetni egy kisebbség nyelvhasználatát rizikós lenne, de szépen fokozatosan el lehet jutni a teljes körű alkalmazásig, amikor már azért is meg lehet büntetni egy magyart, mert az utcán magyarul beszél. Jelenleg a bizonytalanságban tartás, a félelem elültetése zajlik a fejekben. Az EU eddig vérszegényen reagált.

Remélhetőleg Amerikában a magyarok pártjára fog állni a hivatalos politika. Bár a térség jelenleg nem elsőrendű prioritás az amerikai külpolitikában, az amerikaiak mindig kiemelt figyelmet fordítottak az emberi jogok tiszteletére. Mostanra az óceánon túlra is eljutott a magyar-szlovák konfliktus híre, és a Tom Lantos Alapítvány – a befolyásos magyar származású, demokrata szenátor emlékét ápoló szervezet – közleményben ítélte el a szlovák törvényt.* A nyilatkozat mindenképpen pozitív a magyarok számára, hiszen a szenátor életében a kisebbségek, az emberi jogok tiszteletben tartásának szószólója volt, és a nevét viselő alapítvány nyilatkozata, amelyet most lánya vezet, felhívhatja az amerikai politikusok figyelmét a kérdésre.

Másrészt az Amerikai-Magyar Koalíció nevű magyar lobbiszervezet is küzd az ügyért,  és úgy tűnik, hogy a tengerentúlon sikerült csatát nyerni a szlovákokkal szemben. A hivatalos amerikai politika számára elfogadhatatlan a szlovák magatartás, és a Slota-féle nacionalisták kirohanásai is.

Ha a szlovák nyelvtörvény hatályban marad, annak nagyon rossz üzenete lesz az EU-ról a most csatlakozni kívánó országok felé. A bővítés jelenlegi iránya a Balkán, ahol az elmúlt két évtizedben létrejött államokban szintén jelentős számban vannak kisebbségek. A nyelvtörvény elleni magyar lobbizás tehát egyelőre Amerikában járt sikerrel. Ha az ügyet sikerül továbbra is nemzetköziesíteni, annak előbb-utóbb gyakorlati következményei is lesznek.

A nyelvtörvény elérhető szlovákul, illetve magyar és angol fordításban. 

*A Lantos-alapítvány közleménye a nemrég elfogadott, nyelvhasználatot korlátozó szlovák nyelvtörvényről

A szabad és demokratikus államok közös tulajdonsága a tolerancia, a különbözőségek tisztelete, a kisebbségi és az emberi jogok határozott védelme. A közelmúltban Szlovákiában egy erősen korlátozó és büntető jellegű nyelvtörvény emelkedett törvényerőre, amellyel igen aggasztó módon eltávolodik a demokratikus értékek felől a diszkrimináció és az intolerancia irányába. A nyelvtörvény elnyomó rendelkezései miatt Szlovákia az EU egyetlen tagállama, amely súlyos pénzbüntetéssel sújtja azt az állampolgárát, aki nyilvános helyen saját anyanyelvén szólal meg.
 
A szlovák nyelvtörvény nyíltan megsérti az Európa Tanács Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló keretegyezményét, és a Regionális illetve Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját, amelyek kötelezéseit Szlovákia is aláírta és elfogadta. Ezen túlmenően korlátozza a Szlovákiában élő kisebbségek emberi jogait, különösen az ott élő több, mint 500 ezer fős történelmi magyar közösségét.
 
A magyar lakosság körében a büntetési tételek a nyelvtörvény 2009. szeptember 1-i bevezetése óta széles körű tiltakozást váltottak ki. Iskolákban, postahivatalokban, üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a magyar kisebbség tagjai nem merik megkockáztatni, hogy anyanyelvükön beszéljenek, mert a szlovákok rájuk parancsolnak, „Szlovákiában beszélj szlovákul!”, vagy pedig feljelentéssel fenyegetik őket.
 
Szlovákia nemzetközi szervek felé tett ígérete ellenére, hogy a törvény rendelkezéseit a jövő évig nem vezetik be, a Szlovák Kereskedelmi Hatóság vizsgálatot indított, és súlyos pénzbüntetés kiszabását helyezte kilátásba – 100 és 5000 Euró közötti büntetés szabható ki – a Szabad Újság című magyar nyelvű hetilapra, mert magyar nyelvű plakátokon hirdette a magyar olvasóknak a magyar nyelvű újságot. A szlovák hatóságok eljárást indítottak Nagytárkány (Vel’ké Tarkany) polgármestere ellen is, mert egy közszolgálati felhívást magyar nyelven tett közzé a 99%-ban magyarok lakta faluban.
 
A Lantos Alapítvány az Emberi Jogokért és Igazságért felszólítja Szlovákiát ennek a meggondolatlan és diszkriminatív törvénynek az eltörlésére, és felkéri az Egyesült Államok kongresszusát, hogy gyakoroljon nyomást Szlovákiára a kisebbségek jogait súlyosan és értelmetlenül korlátozó törvény visszavonása érdekében.

Add a Facebook-hoz

Szólj hozzá!

Címkék: usa szlovákia diszkrimináció nyelvtörvény

A bejegyzés trackback címe:

https://kulhon.blog.hu/api/trackback/id/tr501495018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása