HTML


Külhon

Külföldről, csakis objektíven. Célunk a környező országok eseményeinek nyomon követése. Mit kavar ez a Közép-Kelet-Európa már megint? Ha valami érdekes történik - megírjuk, kontextusba helyezzük, megmagyarázzuk. E-mailünk: kulhonblog kukac gmail pont com

Friss topikok

A cseh fegyverbotrány szlovák szálai

2010.09.15. 17:36 kiskovacs01

Korrupció miatt távozott hivatalából Jaroslav Kopriva, a cseh védelmi miniszter helyettese. Kiderült, egy közbeszerzési eljárás során csúszópénzt kért a finn Patria cégtől egy 120 millió eurós megrendelés elnyeréséhez. A csehek 25 vontatott aknavetőt vettek volna, amit a cég pályázat nélkül szállított volna. Ez úgy volt lehetséges, hogy Kopriva megállapodott a szlovák lobbistákkal a két ország közös vásárlásában. Így az uniós rendelkezések szerint nem kell pályázatot kiírni. A szlovákok később visszaléptek volna az üzlettől, a finnek pedig "külföldi sportrendezvényen való részvétel" címszó alatt utalták volna a több millió koronás csúszópénzt a tisztviselőnek és társainak. Az ügyet a Mladá Fronta Dnes című cseh lap robbantotta ki, miután hónapokig figyelte az eseményeket és gyűjtötte a bizonyítékokat.

A most kirobbant vesztegetési botrány szálai a hírek szerint 2003-ig nyúlnak vissza, Kopriva ugyanis ekkortól töltötte be hivatalát. Másfél évvel ezelőtt Iveco könnyű harckocsikat vásárolt a cseh hadsereg - kétszer olyan drágán mint az osztrákok. A mostani üzletben szlovák részről a partner Miroslav Vyboh, az ismert lobbista volt. Vyboh jó kapcsolatokkal rendelkezik Robert Fico volt szlovák miniszterelnökkel, akit külföldi útjaira is elkísért. Együtt jártak Líbiában, ahol a líbiai gépek szlovák korszerűsítéséről állapodtak meg, továbbá Moszkvában és Izraelben is, ez utóbbi országgal 2006-ban 8 millió eurós üzletet kötöttek katonai sisakok vásárlásáról a szlovák hadsereg részére. Tavaly egy gyanús repülőgépbeszerzési üzlettel kapcsolatban is felmerült a fegyverkereskedő neve. Mint azt a lapok megírták, a szlovák védelmi tárca 80 millió euróért vásárolt két darab szállítógépet az olasz Aleniától. Az üzlet érdekessége, hogy a cég egyedül indult a "tenderen", miután két versenytársát, az amerikai Lockheed Martint és a spanyol CASA repülőgépgyártót formai okokra hivatkozva kizárták a pályázat kezdeti szakaszában. A szálak összefutnak: Vyboh korábban az Alenia képviselője volt, csak pár éve dolgozik független lobbistaként. Számtalan cége van, fegyverüzleteit  elsősorban a Willing cégcsoporton keresztül bonyolítja.

2007-ben nagy botrányt kavart az akkori gazdasági miniszter, Lubomir Jahnátek azon nyilatkozata, mely szerint a fegyverbeszerzéseknél az állami fegyvergyártó cégeknek is "korrupciós pénzeket" kell alkalmazniuk, hogy versenyezni tudjanak a magánszektor vállalataival. Alig burkolt célzásokat tett arra, hogy ebben a szektorban kizárólag vesztegetéssel lehet elnyerni tendereket, és "nem engedhetjük meg magunknak, hogy szemet hunyjunk efelett". A miniszter szavait nagy botrány követte, akinek magyarázkodnia kellett a kijelentései miatt. Nem csak belpolitikai okokból, ugyanis Szlovákia is aláírta az OECD anti-korrupciós egyezményét, amelyben az ország vállalta, hogy nemzetközi szinten is fellép a kenőpénzek ellen. Ficóék prioritásként kezelték a hadiipart, és arra törekedtek, hogy visszaszerezzék elvesztett piacaik egy részét. 1988-ban még 19.3 milliárd csehszlovák korona értékben exportáltak fegyvereket, ez 2005-ben mindössze 1,85 milliárd szlovák koronát tett ki.

Nem titok, hogy Vyboh a volt kormánypárt, a Smer támogatója, és azon belül jó kapcsolatokkal rendelkezik Ficóval. Azt nem tudni, mennyivel támogatta a pártot, de az elnyert üzletek fényében valószínűleg jelentős támogatást tudott nyújtani a Smernek. Arra nem sikerült bizonyítékot találni, hogy Vyboh valóban korrupciós pénzekből finanszírozta volna a pártot, azonban a gazdasági miniszter három évvel ezelőtti elszólása, illetve a most kirobbant cseh botrány fényében világos, hogy a fegyverkereskedelemben komoly vesztegetési pénzek mozognak. A szlovák újságok jó irányban tapogatóztak, amikor a befolyásos háttérembert sejtették sok gyanús ügylet mögött. Nem véletlen, hogy a most lemondatott Kopriva is Vybohhal akart üzletelni, és kijátszani az uniós versenyjogi szabályokat. A szakértelemre és a rutinra szükség van a pályázatokon, amit Fico házi mecénása tudott volna biztosítani.

Add a Facebook-hoz

Szólj hozzá!

Címkék: fico vyboh jahnátek mladá fronta dnes kopriva

A bejegyzés trackback címe:

https://kulhon.blog.hu/api/trackback/id/tr492298521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása