HTML


Külhon

Külföldről, csakis objektíven. Célunk a környező országok eseményeinek nyomon követése. Mit kavar ez a Közép-Kelet-Európa már megint? Ha valami érdekes történik - megírjuk, kontextusba helyezzük, megmagyarázzuk. E-mailünk: kulhonblog kukac gmail pont com

Friss topikok

Egy szándékosan félreértett nyilatkozat

2010.03.19. 12:45 kiskovacs01

Sólyom László magyar államfő március 15-ét immár hagyományosan a határon túli magyarok körében ünnepelte. Ez alkalommal a Vajdaságba látogatott, ahol magyar intézményeket látogatott meg, illetve protokolláris eseményeken vett részt. A szabadságharc évfordulója alkalmából Nagybecskereken (Zrenjanin) többek között arról beszélt, hogy a magyaroknak nemcsak Szerbiában, hanem Romániában és Szlovákiában is idegen nyelvként kellene tanulniuk az államnyelvet. Ez alatt azt értette, hogy más metodológiával, módszerekkel kell azokat tanítani, akiknek nem a többségi nyelv az anyanyelve. Ennek praktikus, tanulásmódszertani okai vannak. Specializált tankönyvekből jobban tud megtanulni szerbül, vagy akár szlovákul a magyar anyanyelvű diák. Sólyom tehát pont arra utalt, ilyen módon érhető el, hogy teljes értékű állampolgárként élhessen az eredendően más anyanyelvű polgár. Az újvidéki szerb egyetemen tantárgyként szerepel a szerb nyelv nem anyanyelvként való oktatása, és fordítva is kidolgozták a többségi magyar környezetben élő szerb diákok számára a magyar, mint környezeti nyelv oktatását. Sólyom elismerően szólt a szerb kisebbségi politikáról is, követésre méltónak nevezve azt.

Minderre azonnal félremagyarázó nyilatkozattal reagált Robert Fico, még ha az ügyhöz Szlovákia fél mondatban történt megemlítésén kívül nincs köze. A szlovák kormányfő rögtön az országa elleni durva támadást vélt felfedezni a magyar államfő mondataiban, kiragadva azt a részletet, mely szerint a kisebbségeknek idegen nyelvként kellene tanulniuk az államnyelvet. Fico szerint a cél a szlovákiai magyarok eltávolítása az államtól. Ezután a szélsőjobboldali SNS által delegált oktatási miniszter, Ján Mikolaj szállt rá az iskolákra, nyilvánvalóan a magyar iskoláknak szánva azt a kijelentését, hogy ellenőrizni fogják az ottani diákok szlováktudását. A magyar állami vezetők részéről eddig semmilyen nyilatkozatot nem tudtak kiprovokálni a szlovák politikusok, amit az ügy további napirenden tartásával próbálnak elérni. Fico a szlovák államfőt ismételten Sólyom László kijelentését elítélő nyilatkozat megtételére szólította fel, koalíciós partnere Ján Slota pedig a színjáték folytatásaként a szlovák külügyminisztert hibáztatja, hogy a budapesti szlovák nagykövetet miért nem rendelték már haza.

A szlovák kormányfő egyszerűen el akarja terelni a figyelmet a kormányzása alatti pénzügyi visszaélésekről, mivel közeleg a választás – véli Magda Vásáryová ellenzéki képviselőnő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy sem román, sem szerb részről nem érkezett nyilatkozat a kérdésben, ami jól mutatja, hogy mindössze Fico belpolitikai célokat szolgáló hangulatkeltéséről van szó. A képviselőnő szerint felesleges rögtön erős szavakkal reagálni, mivel Szlovákia szuverén állam, amelyet semmilyen veszély nem fenyeget, és a miniszterelnöknek inkább saját feladataira kellene koncentrálnia.

A választási kampány tehát Szlovákiában is elkezdődött, és a szlovák kormánykoalíciós pártok, mint ahogyan az várható volt, a legfőbb szerepet a magyar kártya kijátszásának szánják.

Add a Facebook-hoz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulhon.blog.hu/api/trackback/id/tr611852090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása