HTML


Külhon

Külföldről, csakis objektíven. Célunk a környező országok eseményeinek nyomon követése. Mit kavar ez a Közép-Kelet-Európa már megint? Ha valami érdekes történik - megírjuk, kontextusba helyezzük, megmagyarázzuk. E-mailünk: kulhonblog kukac gmail pont com

Friss topikok

Malina Hedvig ügyét ismét politikai érdekek mozgatják

2011.05.11. 14:32 kiskovacs01

Dobroslav Trnka főügyészi újraválasztása a szlovák jogállamiság kudarca lenne

Malina Hedvig, a magyar nemzetisége miatt 2006 augusztusában Nyitrán brutálisan bántalmazott diáklány ügyében elmozdulás várható, a politiai érdekek motiválta hazudozások és manipuláció ugyanakkor továbbra is akadályozzák, hogy a megalázott, ma már kétgyermekes családanyának a törvény igazságot szolgáltasson. A háttérben olyan politikusok állnak, mint Robert Fico előző kormányfő, jelenleg a Smer legnagyobb ellenzéki párt elnöke és párttársa, a korábbi belügyminiszter, Robert Kalinák. 

A fiatal, demokratikus szlovák jogállam rövid történelmén foltot ejtő ügyben szorosan kapcsolódik hozzájuk az ex-főállamügyész, Dobroslav Trnka.

Nem véletlen, hogy éppen az ő személyének újraválasztása során ütköztek meg a szlovák kormányzó és ellenzéki pártok. Igaz, nem Malina Hedvig ügyének kezelése indukálta a nézetkülönbségeket. Trnkának politikai pártoktól függetlenül kellett volna végeznie ügyészi munkáját, azonban e helyett - a bűnüldözés egyik csúcshivatalnokaként - a Smer, valamint a Ján Slota vezette SNS mellett kötelezte el magát és több korrupciós ügy szőnyeg alá söprésében is közreműködött. 

Az új főügyész megválasztásának fontosságát mutatja, hogy a korrupció visszaszorítása melletti elkötelezettségét hangoztató Iveta Radicová kormányfő lemondással fenyegetőzött, amennyiben Trnka-t újraválasztják. 

A szlovák képviselőházban négyszeri próbálkozásra sem sikerült új főügyészt választani. Mivel a határozott időtartamra szóló megbízatás lejárt, az új vezető megválasztásáig Ladislav Tichy, Trnka helyettese foglalhatta el a posztot. Tichy és Trnka beállítottsága között nincs érdemi különbség. Tichy főnökét annak megbízatása lejártát követően helyettesévé nevezte ki. Az azóta eltelt rövid időszakban hozott ügyészi döntések politikai szempontból megfelelnek az SNS és a Smer elvárásinak, folytatódik az e pártokat érintő korrupciós ügyek eltusolása. 

A főügyész megválasztása körüli huzavonában a kormányzó pártok - elkerülendő a korábbiakban történt átszavazások megismétlődését - valójában hiába döntöttek úgy, hogy a főügyészt a képviselőház nyílt szavazással válassza meg. Az alkotmánybíróság határozata Trnka-nak kedvezett. A május 17-i főügyész választáson ismét a titkosan leadott szavazatok alapján döntenek arról, hogy Dobroslav Trnka vagy a kormánykoalíció jelöltje, Jozef Centés töltse be a főügyészi posztot. 

Itt jön a képbe ismét Malina Hedvig ügye

Az ügyészség a Fico-Kalinák-Trnka trió elvárásait teljesítő Peter Labas-t, a pozsonyi Comenius Egyetem Orvosi Karának dékánját két és fél évvel ezelőtt bízta meg Malina sérüléseinek orvosszakértői elemzésével. Rosszat sejtet, hogy a már egyszer visszadobott, inkább koholmány, mint szakértői vélemény éppen a főügyész váltás elött készült el. Trnka az ellenzéki pártok támogatásáért cserébe még valami húzósat fog felmutatni. A Malina Hedvig ügy elővétele valójában már önmagában is emlékezteti a főügyész választásra jogosult szlovák képviselőket korábbi "érdemeire". Az akkori szlovák kormány érdekei megköveteltét tőle, hogy a bűnüldözés helyett a bűnelkövetőknek falazzon. Ő igaz szlovák hazafiként ennek eleget tett, újraválasztása esetén rá továbbra is számíthatnak. 

Ügyes lépés. Szavazatokat nem csak az ellenzéki padsorokból szerezhet A kormányzópárti képviselők között is nem egy olyan akad, aki nem tartja kívánatosnak az igazság feltárását ebben a szlovák-magyar kapcsolatokat terhelő ügyben. 

Daniel Lipsic szlovák belügyminiszter korrupciót és zsarolást vélt a korábbi átszavazások hátterében. Kemény, a politika és a bűnözés összefonódásáról tanuskodó vádak ezek. Összecseng ezzel Iveta Radicová kormányfő álláspontja is. Nem látja biztosítottnak az igazságszolgáltatás megfelelő működését Trnka újraválasztása esetén. 

Trnka egy brutális, szóbeli és tettleges agresszió áldozatául esett fiatal diáklányból minden lelkiismeret furdalás nélkül egy bűnelkövetőt próbál fabrikálni. Ezzel megmutatja - szlováknak és magyarnak egyaránt  - mit jelent számára a bűn "üldözése", az igazság "képviselete". 

Lipsic, Radicová valamint a mögöttük álló szlovák kormányzó pártok elszánták magukat Trnka menesztésére. Meglehet, még május 17-én sem derül ki, hogy a kormányzó pártok vagy pedig az ellenzék kerekedik felül a főügyész választáson. Sikertelen választás esetén a küzdelem tovább folytatódik, újabb, immár nyílt szavazásra kerülhet sor. Egy dolog azonban bizonyos. A bűnüldözést és igazságszolgáltatást mélypontra juttató Dobroslav Trnka esetleges újraválasztása már nem csak a magyaroknak, hanem a szlovákok jelentős része számára is a jogállamiság kudarcát jelentené.     

Add a Facebook-hoz

Szólj hozzá!

Címkék: választás fico hedvig robert jogállamiság főügyész trnka dobroslav malina tichy ladislav kalinak kudarca

A bejegyzés trackback címe:

https://kulhon.blog.hu/api/trackback/id/tr622895741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása