HTML


Külhon

Külföldről, csakis objektíven. Célunk a környező országok eseményeinek nyomon követése. Mit kavar ez a Közép-Kelet-Európa már megint? Ha valami érdekes történik - megírjuk, kontextusba helyezzük, megmagyarázzuk. E-mailünk: kulhonblog kukac gmail pont com

Friss topikok

MKP vagy a Híd-Most - Szlovákiában csak szlovákul?

2010.10.25. 15:07 kiskovacs01

Robert Fico korábbi szlovák kormányfő a 2006-os választási győzelmekor a nemzetiségi jogokat illetően a status quo megtartását ígérte, azonban szlovák és külföldi politikai elemzők egybehangzó értékelése alapján már akkor látni lehetett, hogy koalíciós partnereinek nacionalista indulatai miatt ezt nem tudja szavatolni. Négyévi kormányzás eredménye bebizonyította az előrejelzések helyességét. Emlékezzünk csak a magyar nemzetisége miatt Nyitrán durván bántalmazott diáklány, Malina Hedvig, valamint Sólyom László korábbi magyar köztársasági elnök komáromi útjának ügyére, vagy ami a törvényeket illeti: nyelvtörvény, hazafisági törvény, állampolgársági törvény és még lehetne tovább sorolni.

A Fico-kormány a korábban kivívott nemzetiségi jogok megnyirbálását a hazai és a nemzetközi közvélemény előtt a magyar nacionalizmus túlhangsúlyozásával igyekezett elfogadtatni, és a szlovák-magyar feszültségért az MKP-t és Magyarországot elmarasztaltatni.
 
A felelősség áthárítására irányuló taktika sikerét mutatja, hogy az Európai Unió szemet hunyt a szlovák magyarellenes intézkedések felett. A probléma kétoldalú rendezésének szükségességét hangsúlyozva szinte egyenlőségjelet tett a két fél közé. A felvidéki magyarság jelentős része is elbizonytalanodott, és olyan csalóka képzet alakult ki a magyar szavazók jelentős részében, mintha a Híd-Most lenne az a párt, amely létével, politikai irányvonalával oldhatná a feszültséget, míg az MKP a magyar érdekek védelmével feszültséget gerjeszt. Nyilvánvalóan egyék okok is közrejátszhatnak az MKP sikertelen választási szereplésében, azonban a párt ellen folytatott szlovák megtévesztő propaganda vitathatatlanul döntő hatású volt.
 
Az MKP szinte kizárólag magyar választók támogatását élvezi, ennél fogva elemi érdeke, hogy azok érdekeit képviselje. A párt politikusai elsőként mutattak rá a Fico-kormány felvidéki magyarokat sújtó intézkedéseire, és mindent megtettek annak érdekében, hogy a megnyirbált nemzetiségi jogok legalább a 2006-os szintre visszakerüljenek. Az MKP lényegében azért küzd, hogy szülőföldjén a magyarság megőrizze identitását, és ezért ellenáll az erőszakos szlovák asszimilációs törekvéseknek. Ezzel szemben a Bugár Béla vezette Híd-Most pártot az jellemzi, hogy a szlovák-magyar megbékélés érdekében az identitás feladásával enged az erőszakos szlovák asszimilációnak. Alig száz napos kormányzati munkát követően egyértelműen látszik, hogy a Radicová-kormány ígérete ellenére a 2006 előtt biztosított nemzetiségi jogokat nem fogja maradéktalanul visszaállítani, és ehhez a politikához a Híd-Most asszisztál. A kormánykoalíciós pártok által az államnyelvtörvény ügyében elfogadott módosítás önmagáért beszél. A módosított törvény továbbra is egyedüli és felsőbbrendű nyelvi normaként kezeli a szlovák nyelvet, nem csak a hivatalos érintkezésben, hanem a magánélet egyes területein, és továbbra is tilt, büntet és félelmet kelt. A törvényjavaslat nem veszi figyelembe a kisebbségek szakmai, érdekvédelmi és civil szervezetei képviselőinek, és az EBESZ kisebbségi főbiztosának észrevételeit, ajánlásait. Ezek után megkérdőjelezhető, helyes-s a felvidéki magyarságnak tovább hátrálnia, és Bugár Béla érvelésével – amennyiben a képviselőház nem fogadja el a módosítást, az államnyelvtörvény a Fico-időszakban megszavazott formájában marad érvényben – tűrő birka módjára azonosulni.
 
A felvidéki magyarság helyes orientációját megzavarhatta az is, hogy a Bugár Béla vezette párt listáján az OKS színében tevékenységük alapján a magyarság által is nagyra becsült szlovák nemzetiségű polgárjogi aktivisták is indultak. A párt sokat nyert csatlakozásukkal, azonban ez az előny gyorsan devalválódhat. Az államnyelvtörvény legújabb módosítása az OKS-es Peter Zajacot nem elégítette ki, és ő van annyira tisztességes, hogy az, amit a választások előtt elfogadhatatlannak tartott, azt hatalomra kerülve sem látja másként. Ezért az MKP által kezdeményezett „Petíció a szabad anyanyelvhasználatért” elnevezésű akcióhoz, melyben továbbra is a nyelvtörvény pénzbírságokra vonatkozó részének teljes eltörlése mellett gyűjtenek aláírásokat, Peter Zajac elsőként csatlakozott…
 
A közelgő szlovák önkormányzati választásokon az ország déli városaiban várhatóan megoszlanak a magyar szavazatok, mivel a Híd-Most párt és az MKP nem tudott megegyezni közös jelöltekben. A felvidéki magyarság eldöntheti: az erőszakos szlovák asszimilációnak teret engedő Híd-Most párt jelöltjére, vagy pedig az alapvető emberi jog érvényesítéséért, az identitástudat szabad megválasztásáért fellépő MKP-ra adja voksát. Érdekes lesz a végeredmény.
Add a Facebook-hoz

Szólj hozzá!

Címkék: szlovákia magyarság mkp bugár béla robert fico asszimiláció híd most iveta radicová

A bejegyzés trackback címe:

https://kulhon.blog.hu/api/trackback/id/tr532397549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása