HTML


Külhon

Külföldről, csakis objektíven. Célunk a környező országok eseményeinek nyomon követése. Mit kavar ez a Közép-Kelet-Európa már megint? Ha valami érdekes történik - megírjuk, kontextusba helyezzük, megmagyarázzuk. E-mailünk: kulhonblog kukac gmail pont com

Friss topikok

A Most-Híd öngyilkos akciója

2011.06.06. 09:02 kiskovacs01

A politikai pártoknak legyen az jobboldali, liberális, vagy akár nemzeti, elemi érdeke olyan politikai tevékenység folytatása, ami a szavazóbázisuk megtartását teszi lehetővé. Ez különösen fontos egy olyan kisebbségek szavazataiért versengő párt számára, mint a Bugár Béla vezette Most-Híd. Nem is lenne probléma a párt törekvéseivel, hiszen a kormányprogramban foglalt egyik fő célkitűzése volt egy olyan kisebbségi nyelvhasználati törvény elfogadtatása, amely ellensúlyozni képes a Robert Fico kormányzati időszakban módosított, és a nemzetközi szervezetek által is jogosan bírált államnyelvtörvényt. Emlékeztetőül:a módosított szlovák államnyelvtörvény a szlovák nyelv védelmét hivatott szolgálni, valójában azonban a felvidéki magyar kisebbség anyanyelvének korlátozásával a magyarok asszimilációjának felgyorsítását célozta. A Velencei Bizottság megállapította, hogy a törvény ellenkezik a nemzetközi jogi elvekkel  és normákkal. Ajánlása értelmében jogi egyensúlyt kell teremteni a kisebbségi jogok gyakorlása és az államnyelv védelme között. A szlovák parlament a belpolitikai átrendeződést követően azonban mégsem volt képes az ajánlásokat elfogadni, az államnyelvtörvény kisebbségi jogokat sértő rendelkezéseit a kisebbségi nyelvtörvény módosításával maradéktalanul ellensúlyozni.

A Most Híd kisebbségi nyelvhasználati törvény eredeti tervezetének pozitív irányultsága elvitathatatlan, azonban a szlovák koalíciós partnerekkel történő kompromisszum keresésben a párt olyan engedményeket tett, amelyeket a kivívott jogosultságok nem képesek ellensúlyozni. A pártnak sikerült elfogadtatni, hogy a kétnyelvű dokumentációk köre bővül, azonban ezért az engedményért rendkívül nagy árat fizetett. A törvény a kisebbségi nyelv szóbeli használatát a korábbiakhoz képest tovább szűkítette. 

A 15%-os nyelvhasználati küszöb 2021 utáni alkalmazása csak egy látszat engedmény, a 20%-os küszöbb továbbra is fennmaradt. Mint ahogyan mondani szokták, addig még sok víz lefolyik a Dunán, vagyis semmi biztosíték nincs arra, hogy a törvény ezen rendelkezése nem kerül módosításra még mielött az érvénybe léphetne. 

A korábbi kisebbségi nyelvtörvény a szlovák hatóságokat kötelezte, ott, ahol a magyar kisebbség száma elérte a 20%-ot a hivatalalokban tudó alkalmazottakat kellett foglalkoztatni azért, hogy a hivatali érintkezés során az anyanyelvüket használhassák. Ehhez képest a módosított törvény már csak arra kötelezi a hivatalokat, hogy tolmácsot biztosítsanak, ráadásul a hivatalok vezetése számára lehetővé teszi, ők maguk határozzák meg,  mely időpontokban intézhetik az ügyeiket a kisebbségek. Ez egy újabb visszalépés, mivel a kisebbségek jelentős része egyébként is tud szlovákul, ezért a könnyebb megoldást választja, nem igényel tolmácsot, hanem szlovákul intézi az ügyeit. A behatárolt magyar nyelvű ügyfélfogadás a magyar ügyfeleket pedig egyébként is számos esetben arra fogja ösztökélni, hogy a számára időpontban megfelelőbb szlovák nyelvű ügyintézést vegye igénybe. Számos szlovák politikus által gerjesztett magyarellenes hangulat a magyar ügyfelekben jogosan azt a percepciót kelti, hogy a hivatalos eljárás során a magyar nyelv használata akár még a kárára is lehet, ami szintén visszatartó erő a magyar nyelv használatában. A törvény ezen túl több helyen enyhíti a nyelvhasználati küszöböt és a jelenlévők mindegyikének beleegyezését írja elő. 

Ezek az új rendelkezések kiszorítják a magyar nyelv használatát a hivatalos ügyintézés során. Összhangban vannak a szlovák többségi nemzet azon igyekezetével, hogy a magyar nyelvet konyhanyelvé degradálja. A Most-Híd által előrelépésnek értékelt kisebbségi nyelvhasználati törvény valójában az asszimiláció felgyorsításának kedvez. A párt jelentős számú magyar szavazói ma még magyarként és abban a téves hitben, hogy szavazatukkal a szlovák-magyar megbékélést szolgálják, a Most-Hídra adták voksukat. A most megszavazott és sokkal inkább rövidtávú politikai érdekekből, mintsem maggyőződésből támogatott és sikerként elkönyvelt nyelvhasználati törvény egy öngyilkos akció. amit a párt a nyelvével együtt fokozatosan a magyarságát is elvesztő és asszimilálódó magyar kisebbség szavazatainak elvesztésében fog megtapasztalni.

Add a Facebook-hoz

Szólj hozzá!

Címkék: híd bizottság most törvény asszimiláció velencei államnyelv nyelvhasználati

A bejegyzés trackback címe:

https://kulhon.blog.hu/api/trackback/id/tr142960924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása