HTML


Külhon

Külföldről, csakis objektíven. Célunk a környező országok eseményeinek nyomon követése. Mit kavar ez a Közép-Kelet-Európa már megint? Ha valami érdekes történik - megírjuk, kontextusba helyezzük, megmagyarázzuk. E-mailünk: kulhonblog kukac gmail pont com

Friss topikok

Mi várható Anna Belousovová pártalapításától

2011.04.28. 14:29 kiskovacs01

Anna Belousovová az Szlovák Nemzeti Párt /SNS/ alelnöke, akit Ján Slota politikáját kritizáló magatartása miatt kizártak a pártból tegnap még a Topky.sk és a Pluska.sk szlovák online újságoknak nem volt hajlandó megerősíteni az új párt alapítására vonatkozó információkat, azonban a TV3-nak adott intejúban már felfedte terveit.

Az újságoknak kiszivárogtatott információkból és az általa elmondottakból kiderül, annak ellenére, hogy korábban azt nyilatkozta, csak nemzeti pártban hajlandó politizálni, egy konzervatív párt létrehozását tervezi. Az elhatározás régóta érlelődött benne, míg végül megérett. Belousovová és Rudolf Pucík, aki jelenleg még SNS képviselő, a májusi parlamenti ülésen fogják hivatalosan bejelenteni, hogy elhagyják a párt parlamenti frakcióját. Csatlakozik hozzájuk Jozef Duracka az SNS volt parlamenti képviselője és nagyszombati kerületi vezetője, aki még februárban kilépett a pártból. Duracka, akinek a személyét a nagyszombatiak összefüggésbe hozták egy BMW felgyújtásával 33 ezer euróval kíván hozzájárulni az új párt megalakításához:

http://ujszo.com/online/regio/2009/08/11/duracka-es-az-autogyujtogatas  

Belousovováék májustól gyűjteni fogják azt a tízezer aláírást, ami szükséges a pártalapításhoz. 

1991-ben az SNS-t Ján Slota és Anna Belousovová egyszer már ketté szakította, melynek az lett az eredménye, hogy mindkét párt hosszú éveken keresztül kiszorult a parlamentből. Újraegyesülésük eredményeként a Slota vezette SNS 2006-ban 13%-os támogatottsággal bejutott a parlamentbe és Robert Fico-nak köszönhetően négy éven keresztül a kormánykoalíció részeként tevékenykedhetett, leginkább a szlovák-magyar kapcsolatok rombolásáért. A 2010-es választásokon azonban az SNS támogatottsága jelentősen visszaesett és alig sikerült elérni az 5 százalékos parlamenbe jutáshoz szükséges küszöböt. A párt hanyatlásáért Belousovová elsősorban Ján Slota pártelnököt és a párt korrupciós ügyeit tette felelőssé. A választásokat követően Slotával szemben elindult a pártelnöki székért folyó küzdelemben, azonban alulmaradt. A párt és Ján Slota bírálata ismét elhidegítette egymástól a két meghatározó nemzeti politikust, ami végül Belousovová kizárásához és a párt erjedéséhez vezetett. 

Belousovová az SNS-en belül Slotával közel azonos támogatottságnak örvendett, így prognosztizálható, hogy nem csak az SNS-ből, hanem a párt szavazói közül is sokan fogják követni. Előrehozott választások esetén, amelyre a jelenlegi kormánykoalíciós pártok fokozatosan fogyó parlamenti többsége következtében jelentős esély mutatkozik, a szlovák képviselőházból a nemzeti politikát nyíltan felvállaló pártok ismételt kiszorulására lehet számítani. 

A Robert Fico vezette Smer baloldali-populista párt egyre erőteljesebb nemzeti politikával a 2010-es választásokon jelentős számban csalogatta el az SNS szavazóit és a párt szétesése további SNS szavazókat ösztönözhet arra, hogy a Smer mögé sorakozzanak fel. A Smer számára eddig is gyümölcsöző nemzeti politika, amelynek a magyarellenesség a jellemzője, a pártot várhatóan még inkább az eddigi politikai irányvonal folytatására fogja ösztönzi. 

A ma már "konzervatív" Belousovová ugyanakkor a párt átfestésével egy olyan nem létező űrt próbál betölteni, amelyet a nemzeti politika képviseletét is gyakran felvállaló KDH már elfoglalt. A konzervatív szavazók megcélzásával Belousovová a KDH szavazóbázisára veszélyt jelent és ez a jövőben  várhatóan akadályozni fogja, hogy a párton belül háttérbe szoruljon a magyar ellenes nemzeti politika.       

Ján Slota és Anna Belousovová újabb harca a szlovák nemzeti politikát hangsúlyosan képviselő SNS végét jelentheti és reménykedni lehetne abban, hogy lassan a szlovák-magyar kapcsolatokban feszültséget gerjesztő politika a múltté lesz. A Smer és a KDH versenyfutása a nemzeti szavazókért azonban várhatóan továbbra is akadályozni fogja a magyar ellenes megnyilatkozások háttérbe szorulását, ami a kezdő és egyben az alapvető feltétele lehetne a szlovák magyar kapcsolatok javulásának. A magyarellenesség felvállalása, a magyar kártya kijátszása a mai Szlovákiában aduvá nőtte ki magát és a közeljövőben várhatóan még mindig lehet majd találni olyan rövid távon gondolkodó, felelőtlen politikusokat, akik abban a nyerő lap lehetőségét látják. Ezek elsősorban a Smer-ben, másodsorban pedig a KDH-ban lesznek megtalálhatóak.                      

   

 

         

 

 

Add a Facebook-hoz

Szólj hozzá!

Címkék: párt anna konzervatív smer nemzeti kdh belousovová

A bejegyzés trackback címe:

https://kulhon.blog.hu/api/trackback/id/tr622861960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása