HTML


Külhon

Külföldről, csakis objektíven. Célunk a környező országok eseményeinek nyomon követése. Mit kavar ez a Közép-Kelet-Európa már megint? Ha valami érdekes történik - megírjuk, kontextusba helyezzük, megmagyarázzuk. E-mailünk: kulhonblog kukac gmail pont com

Friss topikok

Az üldözöttek védelmében

2011.03.18. 12:03 kiskovacs01

film gróf Esterházy Jánosról

Gróf Esterházy János felvidéki politikus a két világháború közötti időszakban a Csehszlovákiában élő magyar kisebbség kulturális, gazdasági és nyelvi jogait védelmezte. 

Miután 1938-ban a Felvidék déli része visszakerült Magyarországhoz, kérte a magyar kormányt, hogy biztosítsa az ott élő szlovákok jogait. 1939-ben a szlovák parlamentben ő volt a magyar kisebbség egyetlen magyar képviselője. Náciellenes tevékenységet folytatott, melynek során kapcsolatai révén lengyelek, csehek, szlovákok és üldözött zsidók menekülését segítette. Egyedül ő volt az, aki a Tiso vezette Szlovákia parlamentjének képviselői közül nemmel szavazott a zsidóellenes törvényekre és a zsidók Auschwitzba küldésére. Tettével az akkori időkben jelentős nemzetközi visszhangot váltott ki és politikusi elismertségre tett szert. Képviselői munkája során nemtetszésének adott hangot a nemzetiszocialisták és a kommunisták politikája iránt. És ugyancsak ő volt az egyetlen nemzetközi formátumú politikus, aki a katyni mészárlást - melynek során az oroszok mintegy 22 ezer lengyel katonatisztet, a lengyel értelmiség krémjét legyilkolták - népirtásnak nevezte. 

1944 októberétől 1945 áprilisáig, az oroszok általi letartóztatásáig a nácik elöl bujkált. Kihallgatását és megkínzását követően a katyni mészárlással kapcsolatos kiáltványa miatt Oroszországba került, ahol kényszermunkára ítélték. 1947-ben a Csehszlovák kormány koncepciós vádak alapján halálra ítélte és kiadatását kérte. Az ítéletet később, elsősorban a nemzetközi nyomás következtében életfogytiglani bűntetésre módosították. Gróf Esterházy János a csehszlovák börtönök majd mindegyikét végigjárta a mirovi börtönben 1957-ben bekövetkezett haláláig. A testét elhamvasztották, majd hamvait évekig rejtergették. Származása és politikai hitvallása miatt a kommunista Magyarországon nevét még említeni sem szabadott.

A fasizmus és a kommunizmus által egyaránt üldözött gróf Esterházy rehabilitálását a demokratikus berendezkedésű Szlovákiában egy újabb, de nem új keletű izmus gátolja, amit úgy hívnak, hogy nacionalizmus. A szlovák-magyar közös történelmi múlt megítélésében a szlovákok és magyarok között a mai napig jelentős nézetkülönbségek vannak és sajnálatos módon egy ilyen jelentős politikai személyiség esetében sem sikerül egy közös, objektív megítélés kialakítása. A szlovák történelem tanítás szerint revizionista és antiszemita volt. 

Az tény, hogy a trianoni békediktátum, melynek során az etnikai határokat a magyarok kárára vonták meg igazságtalannak tartotta. Az amerikaiak és az oroszok épp ilyen okok miatt nem ratifikálták a szerződést. Az akkori történelmi időkben az általa képviselt, határok felülvizsgálatát szorgalmazó álláspont éppen úgy természetes volt, mint a szlovák önállósodási törekvések. A nemzetiszocialista trend  térhódításával pedig, amely a Tiso Szlovákiáját is jellemezte, sokan ki meggyőződésből, ki pedig az elvárások látszólagos kielégítése végett antiszemita kijelentéseket is hangoztatott, azonban az antiszemitizmussal is megvádolt gróf Esterházy-t a zsidók védelme érdekében kifejtett tettei igazolják és az alaptalan vádaskodás alól felmentik. 

A tisztesség megköveteli a gróf Esterházy Jánosról kialakult, izmusok által determinált, hamis kép tisztára mosását. Az alábbi "Az üldözöttek védelmében" című filmben személyét jól ismerő emberek szólalnak meg, akik levéltári dokumentumok alapján megszerzett ismeretanyag birtokában, valamint személyes visszaemlékezéseikkel képesek gróf Esterházy János valós emberi és politikusi érdemeinek megismertetésére.    

Add a Facebook-hoz

Szólj hozzá!

Címkék: az jános esterházy gróf üldözöttek védelmében

A bejegyzés trackback címe:

https://kulhon.blog.hu/api/trackback/id/tr752749767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása