HTML


Külhon

Külföldről, csakis objektíven. Célunk a környező országok eseményeinek nyomon követése. Mit kavar ez a Közép-Kelet-Európa már megint? Ha valami érdekes történik - megírjuk, kontextusba helyezzük, megmagyarázzuk. E-mailünk: kulhonblog kukac gmail pont com

Friss topikok

A magyar média törvény bírálatának háttere

2011.02.21. 08:06 kiskovacs01

Egy kis visszatekintés

Az Európai Néppárt, az Európai Unió legnagyobb frakciója szükségtelennek ítéli a magyar kormány elleni támadásokat, különösen azok időzítettségét a magyar uniós elnökség kezdetéhez. Ezt Robert Fitzhenry, a frakció képviselő csoport sajtóirodájának vezetője nyilatkozta még a szerdai Európai Parlamenti vita előtt. Elmondta még, a frakció visszautasította a manipulatív, politikai indíttatású kommentárokat, és lehetségesnek tartja, hogy a megalapozatlan kritika célja a magyar elnökség gyengítése és ezen keresztül az Európai Unió lejáratása. A magyarországi választások után a vesztes baloldaliak és liberálisok által gerjesztett hisztéria ennek tudható be. 

Az elfogult támadásokkal összefüggésben Fitzhenry rámutatott, a média törvény elítélői az EBESZ bírálatára hivetkoznak. Az EBESZ egy évvel ezelőtt bírálta a szlovák média törvényt is, mégsem történt semmi. A szocialisták és liberálisok csendben maradtak, mert a baloldal vezette szlovák kormány hozta meg a diszkriminatív törvényt. 

De ma már nem csak az Európai Néppárt megértő támogatását tudhatja maga mögött a magyar kormány. A szerdai európai parlamenti vita során a Bizottság nevében vizsgálódó Neelie Kroes média biztos is több olyan kijelentést tett, amelyek a média törvényt bírálók vitorlájából kifogják a szelet. A magyar médiatanács  döntéseivel szembeni fellebbezést sokan kritizálták, mondván a fellebbezésnek nincsen autómatikus halasztó hatálya a szankciókra nézve. Ezt valójában a fellebviteli bíróság engedélyezheti, ami elkerülte a bírálók figyelmét.

Tájékoztatta a félreinformált képviselő urakat arról is, hogy a jelenlegi EU szabályozás nem határozza meg a média felügyeleti szerve függetlenségének kritériumait, ezért ezt sem lehet számon kérni a magyar törvényen. Az uniós országok ugyanis korábban elvetették azt a bizottsági javaslatot, hogy a média ügyeket szabályozó hatóságok legyenek függetlenek a tagállamokban. 

A bizottság elemzése arra is fényt derített, a magyar médiatanács elnökének megválasztása nem tér el attól, ami általánosan elfogadott Európában. Az ilyen posztót betöltők hivatali ideje pedig más tagállamokban is 5-9 év, vagyis Szalai Annamária 9 évre szóló kinevezése illeszkedik az európai gyakorlathoz. Kroes végső következtetése, a magyar média törvény az EU Alapvető Jogok Chartájaval összevetve sem ad okot kritikára. 

A számos kérdést szabályozó magyar médiatörvényben Kroes mindössze négy pontban talált kifogásolni valót. A magyar kormány ezekben az esetben két héten belül módosítja a médiatörvényt. 

A szerdai parlamenti vita során a pro és kontra érvek ütköztek, a végeredmény önmagáért beszél. A magyar média törvény ügyében elmarasztaló szavazást kezdeményező baloldaliak, liberálisok és zöldek meghátráltak, és - a presztízsveszteséget elkerülendő - a szavazás elnapolását kérték. 

A fejlemények alapján egyre inkább bebizonyosodik, hogy a magyar médiatörvényt szenvedélyesen bírálók a törvény szövegének alapos ismerete nélkül hangoztatták kritikájukat. 

Martonyi János magyar külügyminiszter az Európai Néppárt és a magyar kormány óriási sikerének  tartja a fejleményeket. Ezzel egyet lehet érteni, mint ahogyan azzal is, hogy az EU frakciók közötti marakodás a magyar média ügyben nem csak Magyarországot, hanem az Európai Uniót is lejáratja. Csak reménykedni lehet abban, hogy ez a kontraproduktív, politikai indíttatású támadás nem veszi később újra kezdetét.                    

Add a Facebook-hoz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulhon.blog.hu/api/trackback/id/tr472676206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása