HTML


Külhon

Külföldről, csakis objektíven. Célunk a környező országok eseményeinek nyomon követése. Mit kavar ez a Közép-Kelet-Európa már megint? Ha valami érdekes történik - megírjuk, kontextusba helyezzük, megmagyarázzuk. E-mailünk: kulhonblog kukac gmail pont com

Friss topikok

Jobb később, mint soha!

2011.02.11. 13:18 kiskovacs01

Tisztogatás a román határvédelmi és vámszerveknél

 

Traian Basescu román elnök végre a sarkára állt és keresztülvitte a Legfelsőbb Védelmi Tanácsban, hogy szigorú akciótervet dolgozzanak ki a határvédelmi és vámszerveknél burjánzó korrupció megszüntetésére. Az akció végrehajtása során eddig már 86 vámost tartóztattak le és ez a szám valószínüleg még nőni fog. 

Legfőbb ideje volt, hogy határozott lépéseket tegyenek a korrupció ellen, hiszen a jelenség nem új keletű a romániai közéletben. Románia uniós csatlakozásakor is hangsúlyt kapott a korrupció megszüntetésére vonatkozó "házi feladat" folytatólagos fennmaradása és megoldása. Ha a mostani intézkedésekre már hamarabb sor került volna, az ország schengeni övezethez való csatlakozását sem elleneznék a jelenleg tapasztalt mértékben a vezető uniós államok, jobban bíznának abban, hogy az EU keleti határainak a védelme jó kezekben van.

Az ügy érdekes vonatkozása, hogy a letartóztatások lavináját azok a titkosszolgálati jelentések indították el, amelyek kimutatták a határvédelmi szervek és vámosok közszolgáinak fizetése és vagyoni helyzete közötti óriási különbségeket. Az árulkodó jelek minden bizonnyal korábban is jól láthatóak volta, ám a probléma rendezésére irányuló szándékot ezúttal úgy látszik tettek követik.   

Az elnöki döntés, jóllehet kissé megkésve történt, mindenképpen hasznos és üdvözlendő. Remény van arra, hogy a korrupciót, mint fő közellenséget megcélzó támadás nem csak az érintett közkatonák, hanem a magasabb rangú főkolomposok ellen is sikerre vezet. Igazából csak így tehet Románia jelentős lépést a rend megteremtése és a schengeni kapu megnyitása felé.  

  

Add a Facebook-hoz

Szólj hozzá!

Címkék: románia korrupció schengeni övezet

A bejegyzés trackback címe:

https://kulhon.blog.hu/api/trackback/id/tr382653781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása