HTML


Külhon

Külföldről, csakis objektíven. Célunk a környező országok eseményeinek nyomon követése. Mit kavar ez a Közép-Kelet-Európa már megint? Ha valami érdekes történik - megírjuk, kontextusba helyezzük, megmagyarázzuk. E-mailünk: kulhonblog kukac gmail pont com

Friss topikok

Malina Hedvig végre megnyugodhat? - Az már biztos, hogy Trnka nem lesz újra főügyész

2010.12.08. 12:34 kiskovacs01

Az Iveta Radicová vezette szlovák kormánykoalíció szándékának megfelelően sikerült megakadályozni Dobroslav Trnka legfőbb ügyész megválasztását és a választási szabályok megváltoztatásával – ami lehetővé teszi a nyílt szavazást – lehetővé fog válni, hogy ötödszöri nekifutásra a koalíció jelöltje tölthesse be a megbízatást.

A kudarcot elszenvedő Robert Fico új húrokat megpengetve ezúttal közös tárgyalásokat szorgalmaz a kormánykoalícióval, azért, hogy „ne kerüljön politikai jelölt” a tisztségbe, és azt titkos, ne pedig nyílt szavazáson válasszák meg. Azt reméli, egy közös jelölttel el lehetne kerülni a demokratikus szabályok megsértését.
A fejleményekből két fontos dolog következik.
Az egyik: mivel Fico ellenzékben van, és nem sikerült újraválasztania a tőle függő, tevékenysége alapján pártsemlegesnek egyáltalán nem nevezhető Trnkát, azonnal fontos lett számára a demokratikus szabályok betartása.
A legfőbb ügyész maximálisan kiszolgálta Robert Fico kormányát. Az, hogy a színfalak mögött ez hány esetben történt meg a Fico vezette kormányzó pártok előnyére és ellenzéki pártok hátrányára, az újraválasztási támogatás ténye önmagában is árulkodó. Az összefonódás legeklatánsabb példája azonban megfelelő publicitást is kapott. Emlékezzünk csak vissza Malina Hedvig Nyitrán magyar nemzetisége miatt megvert diáklány ügyére. Éppen Robert Fico, és belügyminisztere Robert Kalinák voltak azok, akik nyilvános sajtótájékoztatón tett kijelentéseikkel megkérdőjelezték a lány állításait. Trnka felsorakozva a Fico-Kalinák tandem mögé jelentős szerepet vállalt abban, hogy az áldozatból elkövetőt kreáljanak, és az általa indított vizsgálat lezárását megpróbálja addig halogatni, amíg az ügy a feledés homályába nem merül. Ennyit a Fico-féle demokratikus szabályok betartásának hátteréről.
 
    Előre ivott a medve bőrére
 
A másik fontos dolog ami Fico ajánlatából kitűnik az, hogy Trnka további támogatásáról lemondott. Trnka távozása a legfőbb ügyészi posztról megteremti annak lehetőségét, hogy a majdani főügyész Malina Hedvignek igazságot szolgáltatva lezárja a demokratikus Szlovákia történelmében szégyenfoltot ejtő, egyben a szlovák-magyar viszonyt hosszú éveken keresztül mérgező ügyet. Legyünk optimisták.
Add a Facebook-hoz

Szólj hozzá!

Címkék: malina hedvig legfőbb ügyész robert fico dobroslav trnka

A bejegyzés trackback címe:

https://kulhon.blog.hu/api/trackback/id/tr902501745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása