HTML


Külhon

Külföldről, csakis objektíven. Célunk a környező országok eseményeinek nyomon követése. Mit kavar ez a Közép-Kelet-Európa már megint? Ha valami érdekes történik - megírjuk, kontextusba helyezzük, megmagyarázzuk. E-mailünk: kulhonblog kukac gmail pont com

Friss topikok

Osztrák kettős mérce a környezetvédelemben

2010.09.14. 17:06 kiskovacs01

Ausztria ragaszkodik ahhoz, hogy bevonják a mohi atomerőmű bővítése körül zajló biztonsági párbeszédbe. Ezt az osztrák kancellár, Walter Faymann hangsúlyozta, miután megbeszélést folytatott Iveta Radicová szlovák kormányfővel. A megbeszélés a közlemény szerint „jó hangulatú” volt, és az osztrák fél a két ország között fennálló kiváló kereskedelmi kapcsolatokat is dícsérte. Az erőmű 100 kilométerre található az osztrák határtól, azonban Ausztria következetesen ellenzi az atomenergia használatát, így a két ország kapcsolatában évek óta feszültséget okoz a szovjet technológiájú erőmű. Az osztrák fél ezért „teljes átláthatóságot” követel a kérdésben, amit a jelek szerint meg is fog kapni.

Nem aggódik azonban az osztrák kormány, ha egy erőmű nem a saját országára jelent szennyezési fenyegetést. A jelek szerint osztrák oldalon megépülhet a heiligenkreuzi (rábakeresztúri) óriás szemétégető, ami közvetlenül a magyar határ szélén, és mindössze 1,5 kilométerre fekszik Szentgotthárd városától. Ausztria a helyben keletkező hulladék megsemmisítésének szükségességével érvel. Az erőmű kapacitása azonban 325 ezer tonna évente, ami sokszorosa a tervezett szemétégető körzetében keletkező évi 7500 tonnának. A környéken az uralkodó szélirány északnyugati, ami azt jelentené, hogy kizárólag Magyarországot érné a szennyezés. Az erőmű tönkretenné az őrségi nemzeti parkot, és Szentgotthárd lakosait is súlyos egészségkárosodás érné.

A jelek szerint Ausztria nem egyforma mércével mér a környezetvédelem kérdésében. Ha rá nézve kockázatos beruházásról van szó, legnagyobb felháborodásának ad hangot, ő maga azonban gátlás nélkül szennyezné szomszédját – annak tiltakozása ellenére. Mind a három ország az Európai Unió tagja, ahol a vitás kérdéseket kompromisszumos megoldásokkal szokás tisztázni. Ausztria ezt az elvet Szlovákia esetében maradéktalanul elvárja és érvényesíti. Miért tesz másképpen Magyarországgal? A magyar fél is értékelné, ha hasonlóan „jó hangulatú” megbeszélést tudna folytatni a kérdésben. Ausztria jelenleg képmutató módon csak akkor aggódik a környezetvédelem miatt, ha éppen a saját alpesi rétjeit érzi veszélyben.

Add a Facebook-hoz

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: magyarország ausztria szlovákia környezetvédelem mohi szennyezés szemétégető heiligenkreuz mohovce

A bejegyzés trackback címe:

https://kulhon.blog.hu/api/trackback/id/tr582296081

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Visão 2018.01.11. 07:11:19

shower head filter - Cpi restraint holdsb

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása