HTML


Külhon

Külföldről, csakis objektíven. Célunk a környező országok eseményeinek nyomon követése. Mit kavar ez a Közép-Kelet-Európa már megint? Ha valami érdekes történik - megírjuk, kontextusba helyezzük, megmagyarázzuk. E-mailünk: kulhonblog kukac gmail pont com

Friss topikok

Közéleti meteorológia

2010.09.08. 12:56 kiskovacs01

Új szelek kezdenek fújni a szlovák rendőrség berkeiben! Legalábbis erre enged következtetni az a hír, miszerint Daniel Lipsic belügyminiszter megjutalmazta L'udmilla Nováková rendőrnőt, aki a Fico érában, kötelességét híven teljesítve védte a pozsonyi parlament biztonságát és nem engedte be oda az engedéllyel nem rendelkező, Jan Slotát furikázó gépkocsivezetőt.

A mostani jutalmazás különösen annak fényében figyelemre méltó, hogy az eset után a kötelességét teljesítő rendőrnőt előbb maga Slota küldte el melegebb éghajlatra a maga útszéli stílusában, majd szolgálati elöljárói fenyítették meg és büntették fizetéscsökkentéssel. Igaz, büntetését mondvacsináltnak ható formai okkal indokolták, jelesül, hogy jelentését másnak is megmutatta. Nováková ugyanis, az igazságtalanságon felháborodva vélhetően a sajtóhoz fordult. A lényeg mégis az, hogy a hatósági közeg jogszerű és szabályos eljárása az egyik rendszerben büntetést, a másikban jutalmat érdemelt. Így működne ez egy jogállamban? Ha akarom vemhes, ha akarom nem vemhes? Vajon hány esetben jártak el hasonló módon Fico miniszterelnök vagy Kalinák belügyminiszter utasítására, avagy csak a hatalom gyakorlói törvényen felüliségének "íratlan szabálya" alapján!? Vajon hányan érezhették magukat jogfosztottnak és megalázottnak az előző kormányzat regnálása idején?

Lipsic belügyminiszter döntése a rendőrnő "rehabilitásáról" ezért jelentheti új korszak kezdetét a szlovák közéletben. Reményt ad arra, hogy az új szelek napról-napra erősebbek lesznek, és felfrissítik a jogtiprások áporodott levegőjét. Ennek szurkol minden jó érzésű ember, beleértve a kőfaragókat, balett táncosokat, a rend őreit és a diáklányokat is! Hátha eljön majd az a bizonyos Kánaán, amikor a jog szlovákiai asztalánál tekintet nélkül nemre, vallásra és nemzetiségi hovatartozásra mindenki megtalálja helyét.

Add a Facebook-hoz

Szólj hozzá!

Címkék: fico slota rendőrnő szlovák politika szlovák belügyminiszter kalinák

A bejegyzés trackback címe:

https://kulhon.blog.hu/api/trackback/id/tr242280134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása