HTML


Külhon

Külföldről, csakis objektíven. Célunk a környező országok eseményeinek nyomon követése. Mit kavar ez a Közép-Kelet-Európa már megint? Ha valami érdekes történik - megírjuk, kontextusba helyezzük, megmagyarázzuk. E-mailünk: kulhonblog kukac gmail pont com

Friss topikok

Ceausescu és a szlovák nyelvtörvény

2010.02.04. 09:30 kiskovacs01

A tegnapi nap folyamán az alábbi levelet kaptam:

"A "Kárpátok géniusza" személyéről szóló egykori vicc így hangzott: feldúlt állampolgár rohan az utcán és teli torokból kiabálja: Ceausescu hülye! Ceausescu hülye! Az elkövetőt bíróság elé állítják és három év, három hónap és három nap börtönre ítélik. Az ítélet indoklása: három nap azért, mert megsértette a főtitkárt. Három hónap azért, mert kihágást követett el a közrend ellen. A három évet pedig azért kapta, mert államtitkot fecsegett ki!

Kérdezhetnék, hogy függhet ez össze Szlovákiával és a bírságokkal?

Íme: kamionos hajt Bratislava felé az országúton. A rendőrjárőr leállítja, igazoltatja, majd közli vele, hogy feljelenti, mivel nem fizette meg a felemelt útdíjat. A kamionos visszaszáll, indít és távoztában, a letekert ablakon keresztül durván beszól a rendőröknek. Az ügy bíróságra kerül, az ítélet nem kevésbé érdekes, mint a fenti. Ötezer-ötszáz-ötven eurós bírság! Ötven euró, mert nem fizette meg az úthasználati díjat. Ötszáz euró, mert hivatalos személyt sértett meg. Az ötezer eurót pedig azért kell leszurkolnia, mert ezt magyarul tette!"

Küldd tovább!

Add a Facebook-hoz

2 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kulhon.blog.hu/api/trackback/id/tr111728578

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mégsem perel Szlovákia 2010.02.04. 14:20:06

Magyarországot a nyelvalap létrehozása miatt támadták volna.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mildike70 2010.02.15. 18:57:39

Balázs Péter megjegyzése, amikor a szlovák nyelvtörvényt a Ceausescu-nyelvtörvény politikájához hasonlította, nem véletlenül verte ki a biztosítékot a szlovákoknál. Ettől a bejegyzéstől sem lennének boldogok.
süti beállítások módosítása